Saturday, February 23, 2008

Ward's Ap Biology Lab #8

DRINKING WATER ANALYSIS-BUILDING AND FIRE-PREVENTION wells





SI ESEGUONO ANALISI CHIMICHE DELL'ACQUA POTABILE

- CONTROLLO ACQUA -DEPOSITATA NEI SERBATOI CONDOMINIALI D.LGS. N. 31/2001 - D.LGS. N. 27/2002

- PISCINE VERIFICA UNI

- POZZI ARTESIANI E VIDEOISPEZIONI CON VIDEOCAMERA AD INFRAROSSI

Verifica la potabilità dell'acqua del pozzo. Assistenza per denuncia Pozzo

Email: caso.gianfranco@virgilio.it



Principali parametri delle acque potabili

Le sostanze che si trovano disciolte nell'acqua sono sali che provengono dal naturale processo di dissoluzione dei minerali costituenti le rocce ed i suoli attraversati dall'acqua di origine piovana. Quest'acqua è povera di sostanze disciolte ma posseide un'azione "aggressiva" a causa dell'anidride carbonica raccolta dall'aria.I sali sono presenti come particelle cariche sia positive che negative (ioni). La tipologia di sali presenti dipende dal tipo di roccia attraversata e dal tempo di contatto. Le rocce calcaree (marmo, dolomite ecc.) cedono ioni bicarbonato, calcio, magnesio; le rocce contenenti gesso (solfato di calcio) cedono oltre al calcio anche lo ione solfato; gli ioni sodio e cloruro possono invece provenire da rocce contenenti cloruro di sodio. In certi casi il contenuto salino rimane pressoché costante nel tempo per qualità e quantità ed è tipico di quell'acqua.Gli ioni presenti nell'acqua sono importanti per gli organismi viventi le cui cellule svolgono le varie funzioni perché sono immerse in soluzioni saline a concentrazione costante; i sali assunti con l'acqua contribuiscono a mantenerle nel giusto equilibrio. L'acqua potabile è una soluzione di ioni (ione calcio, ione sodio, ione bicarbonato ecc..) in concentrazione ottimale; L'acqua distillata ad esempio è da considerare non potabile perché priva di sali disciolti, lo stesso vale per l'acqua piovana o di fusione della neve.Ma quale è il quantitativo ideale degli ioni nell'acqua potabile? Già da molti anni ci sono studi in proposito che hanno stabilito queste quantità. Dal punto di vista legislativo è stato definito, per molte delle sostanze che possono essere presenti nell'acqua, un valore limite o una "soglia di concentrazione" che non deve essere superata; se in un'acqua sono presenti uno o più composti in quantità superiore al valore limite, essa non presenta più i requisiti di potabilità. La contaminazione di un'acqua può avere cause naturali o derivare dall'attività dell'uomo collegata ad insediamenti urbani, industriali o agricoli-zootecnici.


Principali contaminanti chimici inorganici
Lo ione ammonio (NH4+) deriva principalmente delle deiezioni umane o animali dove è contenuto assieme all'urea risultante dal metabolismo delle proteine. La sua presenza nelle acque, specialmente in quelle sotterranee, è dovuta in alcuni casi a cause geologiche quali ad esempio la degradazione di materiale in via di fossilizzazione (resti di piante, giacimenti di torba, ecc.). Queste acque, con ione ammonio che può raggiungere valori elevati (5 - 10 mg/litro) ma pure dal un punto di vista microbiologico, possono essere considerate potabili se non ci sono alterazioni di altri parametri. Al contrario la sua presenza associata ad analisi microbiologiche sfavorevoli costituisce un sicuro indice di inquinamento da scarichi fognari o zootecnici. L'Organizzazione Mondiale della Sanità e la legislazione vigente in altre nazioni non fissano no limit for this substance in drinking water because of its possible origin of "natural" and its negligible toxicity. But in Italy the law has introduced a limit value while classifying the ammonium ion among the "undesirable substances" and not among the "toxic substances".
Nitrite and nitrate can instead be produced in nature by oxidation of ammonium ion, or phenomena resulting from the use of nitrogen fertilizers in agriculture. The nitrate ion is in fact present as a component of highly soluble salts used as fertilizers, so it can move quickly into groundwater by leaching of agricultural soils. However, there are treatments for drinking water, technologically advanced and rather complex, for reducing the concentration of nitrites and nitrates until their total elimination.
The organoleptic characteristics (color, smell, taste and turbidity) of drinking water may be altered by natural substances. Groundwater is generally of poor and unable to keep dissolved oxygen, showing clear, iron and manganese in the form of "reduced" (ion "ferrous" and "manganous") even at concentrations exceeding the limit values. Underground water that contains iron and manganese in large quantities when it is brought to the surface is transformed in a short time (from minutes to several hours) in a solution turbid and yellowish looking uninviting. In practice, the contact with atmospheric oxygen changes the ionic form of these materials by "low" to "oxidized" (ion "ferric" and "manganite") and results in low solubility products. Thus we have the separation by precipitation of the yellow-colored slurry rust to black. Water with these characteristics do not present a health hazard, but it has undesirable features: an unpleasant metallic taste, can lead to corrosion of pipes and stain the laundry during washing. The aqueducts that draw water rich in iron and / or manganese have adequate facilities for the removal of these metalli.Un 'other substances of natural origin that frequently affect the quality drinking water can use the hydrogen sulfide (or hydrogen sulphide), a gas easily recognizable by the distinctive smell of rotten eggs. This substance is wrongly considered a sign of poor quality of drinking water are groundwater containing hydrogen sulfide very well from a microbiological point of view, and is known for many centuries, the therapeutic use of sulphurous water as drinks. The regulation of drinking water is expected that this substance is not present in ordinary drinking water because the odor is unpleasant and not recommended because it is taking for long periods. Hydrogen sulphide is easily removed for turbidity ossigenazione.La è un fattore che influenza frequentemente la qualità dell'acqua potabile: valori elevati possono essere dovuti a presenza di materiale argilloso oppure a idrossidi di ferro o alluminio, sostanze, queste ultime, usate nel processo di potabilizzazione delle acque superficiali e che possono erroneamente finire nella rete acquedottistica. Talvolta fenomeni di corrosione delle tubature danno luogo ad acque "rosse" per presenza di idrossido di ferro.
Tra i componenti inorganici che possono essere presenti nelle acque alcuni sono tossici: si tratta di quelli comunemente noti come "metalli pesanti" (cadmio, cromo, piombo, arsenico, mercurio, nichel, ecc.) pur rientrandovi anche elementi a basso peso atomico o che non manifestano proprietà tipicamente metalliche (arsenico e selenio).I metalli pesanti possono essere presenti in natura o derivare da attività umane. Mentre nel primo caso si trovano nelle rocce quasi sempre sotto forma di composti pochissimo solubili (ossidi, solfuri, ecc.), così che le acque circolanti solo raramente risultano contaminate da questi metalli, i metalli pesanti rilasciati nell'ambiente dalle attività umane non sono sempre in forma innocua. I metalli pesanti, data la loro tossicità, hanno una soglia di concentrazione ammessa molto bassa, generalmente dell'ordine dei microgrammi (milionesimi di grammo) per litro. Un metallo è tanto più tossico quanto più basso è il suo valore limite: talvolta è sufficiente una quantità small for any heavy metal to make water unfit for drinking: eg. are just 5 milligrams of cadmium per 1 cubic meter of water contamination, with the exception of copper and zinc than for their lower toxicity have higher limits.


Main
organic chemical contaminants include substances that can contaminate the waters there are numerous organic compounds. These are substances that contain carbon and which occur naturally but are also produced by human activity (the basis of the chemistry of plastics, wood, paper, petroleum and derivatives, solvents, paints). Scientific research continually invents di "nuovi" dalle proprietà tossicologiche sconosciute ed il cui destino, una volta immessi nell'ambiente, è incerto. Spesso si tratta di sostanze non degradabili o che impiegano tempi lunghissimi per decomporsi perché "sconosciute" ai microrganismi che operano la biodegradazione. Si ritiene che attualmente siano alcuni milioni le sostanze chimiche conosciute. Quelle effettivamente disponibili sul mercato sono circa 100.000 di cui circa 8000 tossiche e 200 ritenute cancerogene e sospette cancerogene; solo per 2100 prodotti sono stati individuati i rispettivi valori limite di tossicità. Ovviamente questi prodotti organici non sono tutti presenti contemporaneamente nell'ambiente: l'eventuale presenza in una zona è legato all'esistenza di industrie local production or use of individual products or product classes. Among the organic contaminants are found most frequently:
Trichloroethylene, Tetrachloroethylene and organohalogen compounds in general, the first two products are being used in laundries and in metal industries, water may also be encountered in other solvents (1,2 dichloropropane, methyl chloroform, etc. .) commonly used for degreasing mechanical parts.
hydrocarbons are components of gasoline and lubricating oils, spills of these substances in the soil can cause serious water pollution.
Aloformi (halogenated methane), and among these is the chloroform and other similar compounds. The presence of the aloformi drinking water (water systems) is not to be connected with the pollution of the territory: in most cases these substances are formed during some process of purification by chemical reaction of chlorine, used as a disinfectant, with natural organic substances of plant origin always in the water supply at the level of a few mg / L.


Main
microbiological contaminants are microorganisms (invisible to the naked eye) which, if ingested, can cause damage to the health of consumers. The diseases can be transmitted by water are quite numerous and are caused by various species of microorganisms (from largest to smallest): helminths, protozoa, fungi (mushrooms), bacteria and viruses. The most common pathogens in our climate are shown in the table below:
etiologic agents and diseases from ingestion of contaminated water
Classification
Pathology
Species
Helminths (worms)
Elminitiasi
Schistosoma (larva) Fasciola hepatic (larva) Taenia solium (eggs) Echinococcus (eggs)
Protozoa
amoebic dysentery
Entameba histolitica

Giardiasis Giardia intestinalis
Criptospridiosi
Cryptosporidium parvum

typhoid and paratyphoid bacteria Salmonella typhi and paratyphi
A and B +
Gastroenteritis
other Salmonella Shigella (various species) Yersinia enterocoliticaEscherichia coli (enteropathogenic) Campylobacter jejuni

Cholera Vibrio cholerae

Gastroenteritis Virus
AdenoirusEchovirusNorwalk virus

Hepatitis Hepatitis A, Hepatitis E
The drinking water in nature are increasingly rare, especially for microbiological contamination. Only the mountain springs, located in areas where human settlements are absent, can provide good security guarantees, but already the presence of wild animals can lead to phenomena of contamination of acque.E 'therefore not advisable to drink water because uncontrolled requirements do not apply as the purity, freshness and the isolation of the area to ensure the absence of risk. Even the water of deep wells, which should be better protected from pollution, does not always offer guarantee of purity, therefore, should be regularly monitored and appropriate use of drinking water treatment.


type of analysis recommended
A water can be declared fit for use only when drinking was analyzed from both the chemical and microbiological: no claim (the absence of turbidity, the sense of pleasantness, environmental isolation of the course or water source) is a sufficient reason to declare water "good" or risk-free. For the water distributed by waterworks the type of analytical control and frequency legge.Per supplies are dictated by the private, established that the uptake works have been made in a workmanlike manner, you should type bacteriological analysis. If this has a favorable outcome can be carried out chemical analysis of the basis for characterizing the type of water that used to be. If necessary, specific contaminants are to be sought in relation to environmental conditions: the presence of industry, agriculture ecc.Se the bacteriological examination yielded negative or you leave the resource or the chemical tests are also implemented to better decide on treatment of drinking water to run .

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